SAVJET

RAD U UVJETIMA RELATIVNO NISKE VLAGE

NA ŠTO TREBATE PAZITI?

Termin vlažnost zraka upotrebljava se za označavanje količine vlage u zraku. Na vanjskom se prostoru vlažnost zraka može promijeniti zajedno s vremenom, dok se u unutarnjem prostoru ili u uredu vlažnost zraka također može svakodnevno mijenjati zbog vremena, ali i zbog ventilacije.

Relativna se vlažnost zraka prikazuje u postocima. Postotak izmjerene pare u odnosu na maksimalnu količinu pare u zraku. U Nizozemskoj je prosječna vlažnost zraka vani između 60 % i 80 %. Međutim, to može varirati od 5 % do 100 %. Kada je relativna vlažnost 100 %, dosegnuta je maksimalna količina vlage u zraku i tada vjerojatno pada kiša.

Relativna vlažnost u kući ili uredu obično je od oko 40 % do 60 %. To je opća razina za zdravu atmosferu i dobro funkcioniranje vaših dišnih puteva.

Formula za nisku vlažnost zraka*

Vjerojatno mislite da su najniže stope vlažnosti zraka prisutne tijekom vrućih ljetnih dana, ali to posve krivo. Topao zrak zapravo može upiti mnogo vlage. Do najniže relativne vlažnosti može doći tijekom hladnog zimskog dana kada je nebo čisto i plavo. Svaki put kada zapuše sjeveroistočni vjetar i temperatura se naglo povisi tijekom dana i jednako naglo padne tijekom noći, to može dovesti do relativne vlažnosti od oko 20 posto. Nizozemski Kraljevski meteorološki zavod izmjerio je 23. ožujka 2013. na zračnoj bazi Deelen relativnu vlažnost od samo 18 posto!

Posljedice za brtvljenje i lijepljenje

Niska relativna vlažnost zraka može imati posljedice na upotrebu nekih Bison proizvoda. Postoje neka ljepila i brtvila kojima je potrebna određena vlažnost okoline da bi se u potpunosti stvrdnula. Primjerice silikonska brtvila i Poly Max®. Ali također postoje ljepila poput konstrukcijskih ljepila (pjenastih) i Super ljepila koja upotrebljavaju vlagu kako bi se stvrdnula. Zato pri niskoj relativnoj vlažnosti imajte na umu da će ovim ljepilima i brtvilima biti potrebno mnogo više vremena da se stvrdnu. Blago vlaženje s pomoću, primjerice, prskalice za biljke, pomoći će ubrzati proces stvrdnjavanja.

Posljedice za rad Air Max® sakupljača vlage

Air Max® sakupljač vlage ne može raditi na uobičajen način kada je relativna vlažnost zraka niska. Jednostavno nema dovoljno vlage za uklanjanje iz zraka. Do toga može doći čak i kada vidite vlagu na prozorskim oknima. Prozori djeluju kao takozvani termalni mostovi, i sva će vlaga koja je još prisutna najprije završiti na staklu. Do toga dolazi zato što je vani hladno, a unutra toplo. Vlaga se kondenzira na prozorskom staklu. Air Max® sakupljač vlage započinje s upijanjem vlage čim se relativna vlažnost ponovno poveća.