Često postavljana pitanja

Želite nešto pitati? Najprije provjerite naša često postavljana pitanja. Ondje ćete pronaći najčešće postavljana pitanja razvrstana prema temi.

Lijepljenje i pričvršćivanje

Postoje li vrste ljepila koje se mogu primjenjivati na vanjskom prostoru kada je temperatura blizu temperature zamrzavanja?

Ne, većinu je vrsta ljepila potrebno primijeniti na temperaturi iznad 5 Celzijevih stupnjeva, a neka će se ljepila stvrdnuti samo na višim temperaturama.

Je li u redu držati ljepilo u frižideru?

Da, to je u redu. Budući da se ljepilo neće stvrdnuti na temperaturama ispod 5 stupnjeva, savjetujemo da se drži u malim tubama i bočicama u (plastičnoj) vrećici u frižideru. Ne savjetujemo upotrebu zamrzivača jer neke vrste ljepila sadrže vodu.

Postoje li ljepila za materijale PP, PE, PA ili PTFE?

Ne, te se vrste sintetičkih materijala ne mogu lijepiti. Općenito se spajaju pri visokim temperaturama u industrijskim procesima.

PP = polipropilen
PE = polietilen
PA = poliamid = najlon
PTFE = politetrafluoretilen

Što su „porozni materijali”?

Porozni materijali mogu upijati vlagu. Neka ljepila ili brtvila sadrže vlagu. Ako se upotrebljavaju takva ljepila ili brtvila, onda jedan od materijala koji se lijepi uvijek mora biti porozan.

Primjeri poroznih materijala uključuju gipsanu ploču, neobrađeno drvo, beton, ciglu, papir, karton, cement itd.

Primjeri neporoznih materijala uključuju sljedeće: Obrađeno (premazano ili obojeno) drvo, beton i ciglu, građevinske ploče poput MDF-a, tripleksne i multipleksne šperploče, tvrdu i meku sintetiku, polistirensku pjenu (tempex, EPS, XPS), metal, staklo itd.

Koje ljepilo treba upotrebljavati za zemljano i porculansko posuđe?

Najbolje je upotrebljavati dvokomponentno epoksidno ljepilo poput Epoxy 5 minutes. Ako komadi savršeno pristaju, može se upotrijebiti i superljepilo (gel). Međutim, epoksidno ljepilo pruža najbolji učinak lijepljenja i ne ispire se u vodi ni u perilici posuđa.

Je li Epoxy Metal provodljiv?

Ne, dvokomponentno ljepilo Epoxy Metal sive je boje, ali nije provodljivo.

Što mogu upotrijebiti za uklanjanje mrlja i ostataka ljepila?

Ako su još mokri, većina se vrsti ljepila može ukloniti acetonom. Bijelo ljepilo za drvo uklonite vodom.

Općenito, kada su se ostaci ljepila stvrdnuli, mogu se ukloniti samo „mehanički” – drugim riječima: izrezati, oguliti, izbrusiti itd.

Brtvljenje

Koja silikonska brtvila treba upotrebljavati za prirodni kamen i osjetljive materijale?

Silicone Neutral i Silicone Acrylic Universal neutralna su silikonska brtvila koja ne sadrže kiseline i koja ne nagrizaju osjetljive materijale.

Može li se na silikonsko brtvilo nanijeti boja?

Ne, silikonsko se brtvilo ne veže dobro s drugim materijalima. Boja se također ne veže dobro za brtvilo.

Može li se na brtvilo za ostakljenja nanijeti boja?

Da, ovaj je proizvod na bazi SMP polimera i na njega se mogu nanijeti razne vrste boja.

Sadrži li Poly Max® kiseline?

Ne, nijedna verzija proizvoda Poly Max® ne sadrži kiseline.

Kupio/la sam prozirno brtvilo koje je bijelo kada izađe iz kartuše/tube. Kako je to moguće?

Neke vrste brtvila sadrže vlagu. Takva brtvila postaju prozirna samo kada se potpuno osuše i kada iz njih nestane sva vlaga. Imajte na umu da ako se brtvilo nanosi na neporozne materijale i/ili na hladna i vlažna mjesta, može biti potrebno nekoliko tjedana da se brtvilo u potpunosti osuši.

Da li se sve vrste brtvila stisnu?

Ne, samo se one vrste brtvila koje sadrže vlagu ili otapala mogu malo stisnuti. Razna silikonska brtvila i varijante Poly Max® ne stišću se.

Upotrijebio/la sam posebno silikonsko brtvilo za učvršćenja u kupaonici, ali plijesan je i dalje prisutna. Kako je to moguće?

U silikonska brtvila koja se upotrebljavaju u kupaonici dodaju se dodatni elementi protiv plijesni. Zbog toga brtvila obično mogu spriječiti razvoj plijesni na duže vrijeme. Međutim, ako je ventilacija slaba ili ako na zabrtvljenom spoju ostanu ostaci sapuna duže vrijeme, posebni se elementi mogu istrošiti.

S pomoću odstranjivača plijesni uklonite plijesan sa zabrtvljenog spoja.

Europska Uredba o građevinskim proizvodima

Što podrazumijeva Uredba (EU) o građevinskim proizvodima (CPR) br. 305/2011

Ova je uredba (CPR) stupila na snagu 1. srpnja 2013. i postavlja minimalne uvjete za građevinske proizvode kada je riječ, između ostaloga, o sigurnosti, vatrootpornosti i mehaničkoj snazi. Ako je uspostavljen harmonizirani europski standard za određenu skupinu proizvoda, proizvođač je obvezan demonstrirati sukladnost s relevantnim CE zahtjevima i označiti proizvod logotipom CE. Također mora biti dostupna Izjava o svojstvima (DoP) u kojoj su opisani načini na koje je proizvod testiran i naznačene razine učinkovitosti koje je proizvod postigao. PVC ljepila, ljepila za pločice i kemijska sidra podliježu ovoj Uredbi (EU) o građevinskim proizvodima. Uredba od 2014. obuhvaća i brtvila. Odgovarajuće Izjave o svojstvima (DoP) dostupne su na zahtjev.

Na koju se skupinu proizvoda odnosi Uredba (EU) o građevinskim proizvodima (CPR) br. 305/2011?

PVC ljepila, ljepila za pločice i kemijska sidra podliježu ovoj Uredbi (EU) o građevinskim proizvodima. Od srpnja 2014. Uredba obuhvaća i brtvila.

Kada Uredba (EU) o građevinskim proizvodima (CPR) br. 305/2011 stupa na snagu?

CPR o PVC ljepilima, ljepilima za pločice i kemijskim sidrima stupila je na snagu 1. srpnja 2013. Od 1. srpnja 2014. Uredba obuhvaća i brtvila.

Što je DoP?

DoP je Izjava o svojstvima. Opisuje načine na koje je proizvod testiran i naznačuje razine učinkovitosti koje je proizvod postigao.

Kako mogu dobiti Izjavu o svojstvima za svoj proizvod?

Izjava o svojstvima dostupna je na stranici s informacijama o proizvodu za svaki proizvod na koji se primjenjuje. U ovom trenutku još uvijek radimo na tome. Možete zatražiti Izjavu o svojstvima koja nedostaje tako da pošaljete obrazac za kontakt i svoj zahtjev.

Kako mogu dobiti dodatne informacije?

Ako imate pitanje ili komentar, možete nam ih poslati putem obrasca za kontakt.

Sakupljač vlage

Postavljanje sakupljača vlage

Koji sakupljač vlage odabrati?

Koji je najbolji sakupljač vlage za vaše potrebe ovisi o specifičnoj situaciji. Naš vam izbornik proizvoda može pomoći da izaberete.

Koliko Air Max® Sakupljača vlage trebam upotrijebiti?

Air Max® sakupljač vlage od 450 grama može pokriti obujam od 45 m3

Air Max® sakupljač vlage vlage u količini od 1 kg može pokriti obujam od 100 m3 Nakon što odredite obujam prostora (dužina x širina x visina), možete izračunati broj uređaja koji su vam potrebni.

Koje je najbolje mjesto za postavljanje Air Max® Sakupljača vlage?

Najbolje ga je postaviti na mjesto na kojem je problem kondenzacije najveći, a to je obično hladno mjesto na kojem je kondenzacija vidljiva. Uvijek se pobrinite da je sakupljač vlage na stabilnoj površini kako se ne bi mogao prevrnuti te da se prikupljena tekućina ne može izliti iz spremnika. Hoće li sakupljač vlage biti na vidljivom mjestu? Ako da, odaberite Air Max® Ambiance sakupljač vlage. Ta verzija ima atraktivan dizajn.

Mogu li Air Max® sakupljač vlage upotrebljavati i u vrlo vlažnim prostorijama, poput kupaonice?

Da, iako velike promjene u vlažnosti mogu zasititi upijač vlage brže nego inače.

Ventilacija je važna, ali ako nije moguća jer u kupaonici nema prozora, sakupljač vlage svakako će pomoći u postizanju bolje ravnoteže vlažnosti.

Pobrinite se da je oko Air Max® sakupljača vlage moguća dovoljna cirkulacija zraka i nemojte ga postavljati blizu radijatora.

Može li se Air Max® sakupljač vlage postaviti u dječju sobu?

Da, sakupljač vlage može se postaviti u dječju sobu. Granule Air Max® sakupljača vlage nisu otrovne i ne ispuštaju plin ili paru.

Naravno, uređaj uvijek morate postaviti izvan dosega djece jer granule, tablete i tekućina mogu biti opasni ako se progutaju ili ako dođu u kontakt s očima ili kožom.

Mogu li Air Max® sakupljač vlage postaviti na radijator ili blizu njega?

To se ne preporučuje. Između ostaloga, plastični dijelovi sakupljača vlage mogli bi se otopiti. Također, tekućina bi mogla ispariti, pa bi se prikupljena vlaga mogla vratiti natrag u zrak. Ovlaživači zraka funkcioniraju na isti način – stavljate ih blizu radijatora kako bi otpustili vlagu u atmosferu.

Moj prodavač kamp-kućice ne savjetuje upotrebu sakupljača vlage kada je kamp-kućica spremljena tijekom zime, jer kaže da to privlači još više vlage. Je li to točno?

Ne, to nije točno. Air Max® sakupljač vlage ne privlači dodatnu vlagu izvan kamp-kućice. Air Max® sakupljač vlage odličan je način za zaštitu vaše kamp-kućice od problema s vlagom tijekom zime. Kako biste dobili najbolje rezultate, potrebno je uzeti u obzir sljedeće:

 • Kamp-kućicu ostavite u prekrivenom, blago zagrijanom prostoru s čvrstim podom. Na tom mjestu također treba postojati dovoljno redovite ventilacije. Važno je da fluktuacije u razinama vlažnosti nisu velike. Do tog problema dolazi, primjerice, u staklenim prostorijama.
 • U prekrivenim prostorijama za pohranu, krov Kamp-kućice treba ostaviti malo otvorenim. Pobrinite se da na taj način u Kamp-kućicu ne mogu uči štetočine. Prozore držite zatvorenima.
 • Unutrašnja vrata, ormariće i poklopce ostavite otvorenima, a madrace i jastuke postavite na takav način da oko njih bude moguća dovoljna cirkulacija zraka. Ako je mjesto za pohranu vlažno, preporučuje se da uklonite jastuke, madrace i zavjese i odnesete ih kući.
 • Očistite frižider i ostavite vrata otvorena.
 • Uvijek postavite Air Max® sakupljač vlage na stabilnu površinu i, po mogućnosti, u plastičnu zdjelu za pranje koja može zadržati tekućinu za slučaj da se prolije.
 • Provjerite i ispraznite sakupljač vlage svaki mjesec.

Nikada nemojte postavljati Air Max® sakupljač vlage u metalni (aluminijski) sudoper jer ga granule i tekućina sakupljača vlage mogu ozbiljno oštetiti.

Na pakiranju je naznačeno da je potrebno izbjegavati kontakt s kožom i metalom. Zašto?

Air Max® sakupljač vlage proizveden je iz soli. Na metalu se pojavljuje hrđa ako bude u kontaktu s tekućinom dulje vrijeme. Tekućina može rastegnuti kožu, što ju čini tvrdom, ali i naboranom te također može izgubiti boju.

Postoji li još nešto što mogu učiniti da se riješim ustajalih mirisa?

Ustajali mirisi uzrokovani su vlagom, pa je najprije potrebno smanjiti razinu vlage u zraku, primjerice upotrebom Air Max® sakupljača vlage. Također možete izabrati i punjenje s mirisom. Tada ćete imati svjež miris od početka! Dostupni su razni mirisi.

Mogu li upotrebljavati sakupljač vlage u automobilu?

Možete. Iako postoji veća opasnost od toga da će pasti, prskati ili se proliti u automobilu koji se kreće. Zbog toga se za tu primjenu preporučuje samo Air Max®® Safe.

Upotreba Air Max® sakupljača vlage

Kako početi i prestati s upotrebom sakupljača vlage?

Ne morate početi ili prestati upotrebljavati Air Max® sakupljač vlage. Čim razina vlage u zraku bude više od 50 %, on će početi raditi automatski. To ćete vidjeti i sami kada se vlaga počne skupljati u spremniku. Što se događa kada se vlaga u zraku smanji na manje od 50 %? Sakupljač vlage automatski se zaustavlja i prelazi u način „čekanja”.

Ne može li zrak postati presuh nakon upotrebe Air Max® sakupljača vlage?

Ne, Air Max® sakupljač vlage automatski će prestati raditi kada vlaga u zraku bude manja od 50 %. Zbog toga se ne trebate brinuti da će sakupljač vlage previše isušiti zrak.

Hoće li zrak postati suši ako upotrebljavam više od jednog Air Max® sakupljača vlage?

Ne, dobro je upotrebljavati više od jednog Air Max® sakupljača vlage u velikim prostorijama u kojima jedan sakupljač vlage ne bi bio dovoljan. Upotrebom više od jednog sakupljača vlage može se brže postići idealna razina vlage u zraku. Upotreba više od jednog Air Max® sakupljača vlage nikada neće učiniti zrak sušim, jer će svi prestati s radom kada se razina vlage u zraku smanji ispod 50%.

Koliko dugo traje jedan Air Max® sakupljač vlage?

U prosjeku 2 do 3 mjeseca. Točan vijek trajanja ovisi o razini vlage i temperaturi. Što je zrak vlažniji, to se sadržaj brže istroši.

Lako je prošlo već tjedan dana, još se uvijek ne vidi nimalo tekućine u spremniku. Radi li moj Air Max® sakupljač vlage ispravno?

Vaš Air Max® sakupljač vlage radi savršeno. Razlog zbog kojeg nema tekućine u spremniku može biti jedan od sljedeća tri:

1. Air Max® sakupljač vlage počinje raditi samo kada razina vlage u zraku postane veća od 50 %. Ako je vlaga u zraku manja od toga, Air Max® sakupljač vlage strpljivo će čekati.

2. Sva vlaga nije otišla u spremnik od početka. U početku vlagu u potpunosti upijaju granule, tako da ništa ne kapa u spremnik. Tekućina počinje curiti u spremnik nakon što granule ili tablete postanu potpuno zasićene. To ovisi o razini vlage u zraku i ponekad može potrajati i do tri mjeseca.

3. Air Max® sakupljač vlage radi sporije na niskim temperaturama. Može proći dulje vrijeme prije nego što tekućina počne curiti u spremnik, posebno zimi.

Granule su bile lijepe i bijele, ali sada su sve postale smeđe i sive. Nešto nije u redu?

Ne, promjena boje uobičajena je i uzrokovana onečišćenjem i česticama u zraku.

Spremnik je gotovo pun, ali granule ili tableta još nisu gotove. Što trebam učiniti?

Ako u zraku postoje velike količine vlage, može se dogoditi da je Air Max® sakupljač vlage uklonio toliko mnogo vlage iz zraka da je spremnik već pun, ali da u Air Max® sakupljaču vlage i dalje postoje granule ili tablete. Trebate isprazniti spremnik za tekućinu, ali ne trebate ponovno postavljati pakiranje za ponovno punjenje. Ponovno punjenje možete postaviti nakon što se granule ili tableta istroše. Također se preporučuje isprazniti spremnik za tekućinu s vremena na vrijeme.

Otvori rešetke na spremniku za tekućinu blokirani su granulama i kristaliziranom tekućinom. Je li to uobičajeno i što trebam učiniti?

To je prilično uobičajeno i uzrokovano padom razine vlage u zraku. To se obično događa kada dolazi do nagle promjene u temperaturi ili vlažnosti zraka. Rešetku možete jednostavno isprati u vrućoj vodi da biste uklonili kristale ili grudice koje stvaraju blokadu.

Granule u mom Air Max® sakupljaču vlage skupljaju se zajedno u grudice i još uvijek nema tekućine u spremniku. Radi li moj Air Max® sakupljač vlage ispravno?

To je prilično uobičajeno i uzrokovano padom razine vlage u zraku. To se obično događa kada dolazi do nagle promjene u temperaturi ili u razini vlage u zraku. Rešetku možete jednostavno isprati u vrućoj vodi da biste uklonili kristale ili grudice koje stvaraju blokadu.

Zašto je moj Air Max® sakupljač vlage potpuno istrošen mnogo prije nego 2 do 3 mjeseca, kao što je naznačeno na pakiranju?

Što je razina vlage veća, to Air Max® sakupljač vlage radi brže i s vremenom se istroši. Posebice kada upotrebljavate Air Max® sakupljač vlage vlage prvi put, on mora uložiti dodatni napor da bi postigao idealne razine vlage u zraku. Nakon što ih postigne, Air Max® sakupljač vlage više ne mora raditi toliko intenzivno i zbog toga su 2 do 3 mjeseca realistično razdoblje.

Ponovno punjenje Air Max® sakupljača vlage

Kada moram promijeniti punjenje Air Max® sakupljača vlage?

Nakon što su sve granule u držaču „istrošene” ili su nestale, vrijeme je za ponovno punjenje. Do toga obično dolazi nakon 2 do 3 mjeseca.

Što trebam napraviti s tekućinom koja se skupila u spremniku za tekućinu?

Najbolje ju je izliti u WC ili u keramički umivaonik ili sudoper. Nakon toga ga dobro isperite da biste razrijedili tekućinu. Ako je moguće, tekućinu nemojte izlijevati u metalni sudoper, jer tekućina može utjecati na metal. Uvijek budite pažljivi pri rukovanju tekućinom! Tekućina koja prska ili se prolije može stvoriti mrlje koje je teško ukloniti.

Pri postavljanju Air Max® sakupljača vlage nekoliko je malih granula upalo kroz rešetku u spremnik za tekućinu. Mogu li se one još uvijek iskoristiti?

Sve dok su granule u spremniku, radit će svoj posao. Dakle, granule nisu izgubljene.

Mrlje

Kako mogu ukloniti mrlje s krutih materijala?

Odmah uklonite mrlje na krutim materijalima s pomoću spužve i mnogo vode. Radnju ponovite nekoliko puta.

Kako mogu ukloniti mrlje s tekstila?

Mrlje na tekstilu (podne obloge, presvlake) mogu se ukloniti natrijevim sulfatom. Možete ga kupiti u željezariji ili u ljekarni.

Napravite 5 %-tnu otopinu s vodom (50 g/l) i nanesite na mrlju. Ostavite da djeluje oko 30 minuta. Zatim osušite sušilom za kosu ili električnom grijalicom. Uklonite ostatak praška usisivačem. Ponovite proces ako je potrebno.

Sigurnost

Nekoliko granula ili tekućina iz Air Max® sakupljača vlage došlo je u kontakt s mojim očima, što trebam učiniti?

Odmah isperite oči velikom količinom vode i zatim se obratite liječniku ili okulistu.

Moje je dijete progutalo granule ili tekućinu iz Air Max® sakupljača vlage, što trebam učiniti?

Uklonite granule iz usta. U slučaju gutanja, dijete treba odmah popiti dvije do tri čaše vode kako bi se tekućina razrijedila, a zatim se obratite liječniku.

Koji su najvažniji koraci prve pomoći?

 • Nakon udisanja: omogućite pristup svježem zraku i obratite se liječniku ako osoba ima bilo kakve simptome.
 • Nakon kontakta s kožom: temeljito operite ruke.
 • Nakon kontakta s očima: ispirite oči tekućom vodom nekoliko minuta, držeći kapke otvorenima. Obratite se liječniku ako se simptomi nastave.
 • Nakon gutanja: nemojte izazivati povraćanje – odmah potražite liječničku pomoć.

Je li Air Max® sakupljač vlage štetan za biljke, životinje ili hranu?

Air Max® sakupljač vlage u principu nije štetan sve dok se ne dolazi do izravnog kontakta s granulama ili prikupljenom tekućinom. Tijekom upotrebe ne ispuštaju se plinovi ni para.

Preporučuje se držati Air Max® sakupljač vlage izvan dosega djece i kućnih ljubimaca i ne preporučuje se jesti ili piti tijekom premještanja, pražnjenja ili ponovnog punjenja uređaja. Uvijek temeljito operite ruke toplom vodom nakon što ste bili u kontaktu s uređajem, granulama ili tekućinom.

Je li Air Max® sakupljač vlage otrovan?

Air Max® sakupljač vlage prikladan je za upotrebu u kućanstvu i može se upotrebljavati bez problema u svakoj prostoriji u kući, bilo u ormaru ili u spavaćoj sobi.

Granule i tablete Air Max® sakupljača vlage sadrže kalcijev klorid, vrstu higroskopne soli. Iako može nadražiti oči, nije otrovan. Preporučuje se izbjegavati kontakt s očima i kožom i isprati ruke u vodi nakon što ste došli u kontakt s njim.

Izbjegavajte udisati čestice prašine iz punjenja. Uvijek držite Air Max® sakupljače vlage i punjenja izvan dosega djece i kućnih ljubimaca. Postupajte na isti način na koji postupate i s drugim proizvodima za kućanstvo, poput sredstava za čišćenje.

Prodaja

Gdje mogu kupiti Air Max® sakupljače vlage i punjenja za njega?

Air Max® sakupljače vlage možete pronaći u poslovnicama Bauhausa, Peveca, Interspara, Super Konzuma, Kauflanda, Plodina, Vinkomproma, Tommya, Studenca te u ostalim maloprodajnim lancima.

REACH

što je REACH?

Reach je nova uredba Europske unije o kemijskim tvarima. Akronim znači „Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals” (registracija, procjena, ovlaštenje i ograničavanja upotrebe kemijskih tvari). Ključna ideja Uredbe REACH jest da poduzeće općenito mora znati rizike za sve isporučene materijale i mora odrediti sve mjere za kontrolu rizika. Provedbom Uredbe REACH odgovornost za adekvatnu kontrolu rizika kemijskih tvari prebacuje se s vlade na sama poduzeća.

Koji je cilj Uredbe REACH?

Cilj je Uredbe REACH jamčiti visoku razinu sigurnosti pri proizvodnji i upotrebi kemijskih tvari za ljude i okoliš. Uredbom REACH bit će dostupno više informacija o upotrijebljenim tvarima. Poboljšat će se komunikacija o tim tvarima u lancu od proizvođača do krajnjeg korisnika i obrnuto.

Koje su obveze uključene?

Proizvođači, distributeri i uvoznici imaju obvezu registrirati tvari sa skupom detalja koji se odnose na sigurnost ljudi i okoliša. Primjenjivo je nekoliko uvjeta i zahtjeva. To ovisi, primjerice, o količini i štetnim karakteristikama materijala. Poduzeća u lancu moraju priopćiti informacije o kontroli rizika. Za pripremu registracije korisnici tvari (primjerice u ljepilima, brtvilima i premazima) moraju svojim dobavljačima pružiti informacije. Za većinu će se kritičnih kemijskih tvari uspostaviti zabrana, a EU može pod strogim uvjetima dati ovlaštenje za proizvodnju i upotrebu.

Koji je plan?

Uredba REACH primjenjiva je od 1. srpnja. Prije 1. prosinca 2008. sve će tvari morati biti registrirane u uredu za registraciju Uredbe REACH u Finskoj. Od 1. prosinca 2010. moraju biti poznati rizici za sve najopasnije tvari. Sve tvari za Uredbu REACH moraju biti implementirane 1. srpnja 2018.

Što Uredba REACH znači za vas kao korisnika?

Ubuduće ćete dobivati proizvode za koje su rizici za zdravlje i okoliš jasnije dokumentirani. S obzirom na to da je mnogo primjena u industriji ljepila i brtvila jednako, industrija ljepila i brtvila postavit će nekoliko „generičkih scenarija izloženosti” i poslati ih dobavljačima sirovina. Nakon što se postave, Bison će od svojih dobavljača sirovina zahtijevati da registriraju tvari koje upotrebljavaju i da provedu ispitivanje, prema potrebi, na način na koji se naši proizvodi upotrebljavaju. Konačni će rezultat ukupnog procesa biti bolje okružje i sigurnija radna i društvena klima.

Postoje li i neke loše strane?

Da! Zbog visokih troškova istraživanja i / ili visokog rizika postoji mogućnost da se tvari povuku s tržišta. To može imati utjecaja na dostupnost naših proizvoda.

Što poduzeće Bison poduzima da bi to spriječio?

Bison je počeo obavljati analizu rizika. Na temelju znanja koje do sada imamo, istražujemo:

 • Klasifikaciju opasnosti tvari.
 • Jedinstvenost te tvari za naše proizvode.
 • Mogućnost da se tvar ne registrira, odnosno da se ukloni s tržišta.

Upotrijebit ćemo ovu analizu da vam na vrijeme ponudimo alternativu.

Gdje možete saznati više informacija o Uredbi REACH?

www.reachcentrum.eu
http://ec.europa.eu/enterprise/reach (njemački/engleski/francuski)
http://ecb.jrc.it/reach

Vjerujemo da su vam ove informacije zadovoljavajuće. Kako bismo odgovorili na sva vaša pitanja što je bolje moguće te kako bismo vam ponudili savjete, Bison je pokrenuo projektnu skupinu REACH. Ako vam je potrebno još informacija, slobodno nam se obratite na adresu e-pošte reach.du@bison.boltongroup.nl Dat ćemo sve od sebe da vam pružimo informacije koje su vam potrebne!